Czubatka - niewielki ptak należący do rodziny sikor zamieszkujący prawie cały kontynent europejski. W Polsce ptak ten występuje na obszarze całego kraju. Czubatka żywi się larwami i owadami, a jako że ptak ten zimuje w Polsce to ze względu na brak takiego pokarmu w tym okresie, żywi się wtedy nasionami drzew iglastych takich jak jarzębina, jałowiec, sosna, świerk.